Wanneer je een bedrijf start, dan heb je al snel te maken met het versturen van facturen. Waarbij je aan het begin misschien nog niet zo veel facturen stuurt en weinig klanten hebt, wil je uiteraard wel dat dit gaat groeien. Moet je als startende ondernemer debiteurenbeheer uitbesteden? Er zijn namelijk voor- en nadelen aan. Begin jij binnenkort jouw bedrijf? En heb je te maken met klanten die je moet factureren? Dan moet je iets met debiteurenbeheer gaan doen. Dit artikel helpt jou om de mogelijkheden te begrijpen en gaat in op de voor- en nadelen van het beheer uitbesteden. 

Goede software is het halve werk

Uiteraard kun je een factuur in Excel of in Word maken. Je hebt weinig klanten dus je kan een kopie maken van de vorige factuur, het nummer aanpassen en versturen. Maar hoewel dit simpel klinkt, liggen fouten op de loer en is het meer werk dan je denkt. Want wat doe je als je vergeet om het factuurnummer correct te zetten? Hoe ga je een credit maken? Hoe reken je jouw BTW uit? Kortom, er komt meer bij een administratie kijken dan Excel of Word kan bieden. De eerste tip voor ondernemers is om goede software voor debiteurenbeheer te nemen. Dit maakt je administratieve werk een stuk makkelijker en sneller! 

Debiteurenbeheer uitbesteden

Waar vind je de beste software voor het beheer? Je kan verwachten dat dit bij een partij is die niets anders doet dan voor klanten de debiteuren beheren. Dit is dus direct één van de voordelen van je debiteurenbeheer uitbesteden. Je kunt dan namelijk gebruik maken van de software van de debiteurenbeheerder. Deze is specifiek gemaakt met als doel de administratie makkelijk en zorgeloos te maken. Denk aan automatische herinneringen, aanmaningen etc. Een snelle betaling en een gezonde cashflow zal dit tot gevolg hebben. En dat is wat iedere startende ondernemer nodig heeft. Je hebt namelijk veel investeringen te doen, en je wilt niet lang op je geld moeten wachten. 

Professionalisatie-slag maken

Als startende ondernemer, zeker wanneer je als ZZP’er werkt, wil je niet onprofessioneel overkomen. Wanneer jij een strak debiteurenbeheer erop nahoudt, dan gaan bedrijven serieuzer met je om. Dit geldt al helemaal voor wanbetalers. Als jij zelf achter de factuur aan moet bellen, dan gaan ze daar misschien minder serieus mee om dan dat een professionele debiteurenbeheerder dit doet. Een wanbetaler weet ook dat een debiteurenbeheerder veel meer mogelijkheden heeft om het geld op te halen dan jij als startende of kleine ondernemer. Voor een debiteurenbeheerder kan de verlopen factuur gewoon mee in het bestaande proces van geld innen, terwijl voor jou als kleine ondernemer dit een hele stap is. Voor kleine bedragen geldt dit, maar zeker ook voor grote bedragen. 

Wat kost debiteurenbeheer?

Debiteurenbeheer kost in veel gevallen, voor kleine ondernemers tussen de 75 en 100 euro per maand. Voor grote ondernemingen is dit hoger. De kosten van het beheer moet je echter in het juiste perspectief zien. Voor de software zou je vaak al 20 tot 30 euro per maand betalen. Voor het advies en de hulp die ze bieden, ben je vaak eenzelfde bedrag kwijt. Daarbij komt nog dat een factuur die helemaal niet betaald wordt, de investering in het beheer in één keer uit kan laten komen. Dus wees niet te voorzichtig met debiteurenbeheer uitbesteden. Het biedt jou namelijk een professionele en zorgeloze start in het ondernemerschap.